中医药文化走进国际学校
2017-05-26 13:51 语言文化学院

5月23日和5月24日,由天津市卫计委、市教委、天津中医药大学联合实施的“中医药文化知识进校园”项目组成员分别来到天津泰达国际学校和天津惠灵顿国际学校,宣传中医药文化知识,把弘扬传统中医药文化和浓浓的端午氛围送到了外国小朋友的身边。

本次活动是项目组与在津国际学校的首次合作。据了解,在全国范围内,这也是中医药文化第一次走进国内的国际学校。参加此次活动的国际学生分别来自英国、美国、韩国、印度、西班牙、墨西哥、巴西、南非等十多个国家和地区,近200人。活动共分7场举行,内容十分丰富,也吸引了很多外教参加。来自我校研究生院的同学全程用英文给他们讲解了中医药文化基础知识,介绍了包括金银花、菖蒲、藿香等在内的八种中药药材的基本性能;然后通过游戏的方式现场辨识了这些中药;最后所有参赛的学生亲自动手制作了以端午为主题的香囊。孩子们拿着自己制作的香囊,开心不已。他们稀奇古怪的问题也给现场增添了活跃的气氛。 本次活动通过向国际学生宣讲,让中医药文化知识不出国门就走向世界,不但增强了中医药文化的吸引力和影响力,弘扬了博大精深的中华文化。

以下为泰达国际学校图文报道:

链接网址:http://blog.tedais.org/blog/2017/05/26/dragon-boat-festival-and-traditional-chinese-medicine-tcm/

Dragon Boat Festival and Traditional Chinese Medicine (TCM)

2017-05-26 Chinese Dept TedaIS

As one of the most important traditional Chinese festivals, Dragon Boat Festival (duān wǔ jié) falls on the fifth day of the fifth month on Chinese lunar calendar, which is May 30th this year. With more than 2000 years of history, it enjoys great popularity all over China. Dragon boat racing, eating sticky rice dumplings, hanging wormwood plants, and wearing medicine sachets are all among the cultural activities to celebrate the traditional festival.

One week before Dragon Boat Festival, TIS Chinese Department jointly hosted an event of “Getting to Know TCM and Making TCM Sachets” with professionals from Tianjin University of Traditional Chinese Medicine. Two TCM professional from the university came to our school to introduce basic TCM theory and knowledge to our students. Students had a great opportunity of getting to feel, touch and smell 8 kinds of common herbal medicine. Recognizing the different kinds of medicine through games, the students all enjoyed mixing them together with hands and putting them into bright and beautiful medicine sachets. They also tasted the traditional snack on the special holiday, sticky rice dumplings (zòng zi). The students got to know more about the Dragon Boat Festival and traditional Chinese medicine.